ASHTANGA YOGA

Krachtig en dynamisch

Ashtanga Yoga

Deze vorm van yoga onderscheidt zich van de andere yoga stromen door de vaste volgorde van houdingen die middels de ademhaling een dynamische flow vormen. Hierdoor ontstaat warmte in het lichaam. Door te zweten zuivert het lichaam zichzelf. Iedere beweging gaat gepaard met een ademhaling waardoor je in een meditatieve staat komt en de oefeningen een helend effect hebben op je lichaam. Het is een uitdagende vorm van yoga die zorgt voor kracht en souplesse. Ik zal je tijdens deze les de houdingen en volgorde gaan leren.

Je gebruikt een bepaalde ademhalingstechniek die Ujjayi of Ocean breath wordt genoemd. Ook kijk je bij iedere houding naar een bepaalde dristhi (kijkrichting). Ten slotte gebruik je gedurende de practice je bandha’s. Dit zijn plekken in je lichaam waar je energie vasthoudt door aanspanning van verschillende spieren.

Ashtanga yoga is ontwikkeld door yogaleraar K. Pattabhi Jois. Hij was zelf student van Sri T. Krishnamacharya. Hij onderwees op het Yoga Research Institute in Mysore India waar hij later directeur van werd. Hij overleed in 2009 op 93 jarige leeftijd. Tegenwoordig is zijn kleinzoon R. Sharath Jois de directeur van het Yoga Instituut in Mysore. Ashtanga yoga is gebaseerd op de “eight limbs of yoga”. Ashtau betekent acht en anga betekent limb; ashtanga betekent dus letterlijk 8 ledematen. Het verwijst naar het 8-voudige pad welke beschreven in de yogasutra’s van Pantangali.